Achterstanden bij UWV lopen verder op

achterstanden-UWV

Steeds meer medische beoordelingen blijven bij UWV op de plank liggen. En de kwaliteit ervan is niet op orde. Dat blijkt uit het dinsdag j.l. gepresenteerde jaarverslag over 2018. De oorzaak is dat er al jarenlang een tekort is aan verzekeringsartsen. In het NRC verscheen hier het volgende artikel over:

Nog steeds te weinig geneeskundestudenten die verzekeringsarts willen worden

Er melden zich nog steeds te weinig geneeskundestudenten voor de opleiding tot verzekeringsarts. Daarom is het einde van de tekorten voorlopig nog niet in zicht, zei UWV-bestuursvoorzitter Fred Paling dinsdag.

Een verzekeringsarts van het UWV controleert in hoeverre bijvoorbeeld arbeidsongeschikten en jonggehandicapten in staat zijn om te werken. Dat oordeel bepaalt of de aanvrager een uitkering krijgt, hoe hoog die wordt en hoe lang die duurt. Eind 2017 lagen er nog 48.000 te beoordelen dossiers op de plank, eind 2018 ging het om bijna 60.000. Vorig jaar werden bijna 157.000 mensen wél gekeurd.

Tekorten en werkdruk leiden tot fouten

De tekorten en de daarmee gepaard gaande werkdruk leiden ook tot fouten. In februari bleek dat het UWV in Groningen bijna 2.900 keuringen heeft laten uitvoeren door sociaal-medisch verpleegkundigen. Dat mag, maar alleen onder inhoudelijke begeleiding van de verzekeringsarts – dat gebeurde in Groningen niet. Paling noemde de Groningse aanpak dinsdag „onhandig”. Ze hadden niet overlegd met het hoofdkantoor. „Als dat wel was gebeurd, hadden we een werkwijze kunnen afspreken die ook efficiënt is, maar wel voldoet aan de kaders.”

Paling vindt het juist positief als verzekeringsartsen hulp accepteren van verpleegkundigen of medisch secretaresses. Daardoor kunnen ze sneller werken. Ruim de helft van de UWV-verzekeringsartsen accepteert dit soort hulp niet. De artsen hebben via medezeggenschap bedongen dat zij hiertoe niet verplicht worden, als zij liever zelfstandig werken.

Kwaliteit medische beoordelingen niet op orde

Ook de kwaliteit van de medische beoordelingen is niet op orde. Maandag berichtte Trouw over zeer kritische interne kwaliteitscontroles tussen 2015 en 2017. In sommige steekproeven bevatte meer dan de helft van de beoordelingen fouten.

Ook in 2018 werden er nog veel fouten gemaakt, blijkt uit het meest recente interne kwaliteitsrapport dat aan NRC is verstrekt. Bij de keuring van aanvragers van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen bijvoorbeeld, werden in een steekproef in 10 procent van de dossiers kleinere fouten gevonden en in 8 procent ernstige fouten, die het oordeel waarschijnlijk hebben beïnvloed.

Verbetering in zicht?

Het UWV liet weten dat het de kwaliteit al ziet verbeteren door cursussen en coaching. Doel is dat in 95 procent van de dossiers geen fouten worden gevonden. Het UWV blijft ook proberen om het vak van verzekeringsarts aantrekkelijker te maken voor geneeskundestudenten. Een van de problemen is dat zij in het bedrijfsleven meer geld kunnen verdienen. Daarom is het UWV-bestuur nu met verzekeringsartsen in gesprek over een salarisverhoging.

Voor de geïnteresseerde lezer:

Volledig artikel op NRC.nl

Scroll naar boven